Čedalje bolj so rastlinska olja priporočljiva za uporabo v kulinariki. Hladno stiskana rastlinska olja vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki so zdrave za telo. Mononenasičene maščobne kisline so zdrave za srce. Sem spada oleinska maščobna kislina, ki jo vsebuje olivno olje in je zelo zdrava za srce. Večkrat nenasičene maščobne kisline vsebujejo omega 6 in omega 3 maščobne kisline.
Te so v lanenem olju in konopljinem. Uporabljajo se kot hladna na raznih solatah in prelivih. Nenasičene maščobne kisline se pa lahko uporabijo tople, vendar jih je potrebno uživati v manjših količinah, saj drugače lahko dvigujejo holesterol. Te maščobne kisline so v večini kokosovo in palmino olje. Med najbolj cenjenimi je ekstra deviško olivno olje, ki se ga lahko uporablja v kulinariki in v kozmetiki in ima tudi številne zdravstvene dobre lastnosti. Zaradi svoje sestave je ima številne zdravstvene lastnosti, saj pomaga srcu in znižuje krvni tlak. Znižuje slabi holesterol in zvišuje dobrega. Vsebuje številne antioksidante, kot je tudi vitamin E in vitamin A, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom. Vsebuje tudi spojine, ki delujejo protivnetno. Podpira delovanje črevesja in deluje proti zaprtju. Uporaba v kozmetiki je zelo cenjena. Ima številne lastnosti, ki blagodejno vplivajo na kožo. Je odličen vlažilec za kožo, z njim lahko odstranjujemo ličila ali pa ga uporabljamo namesto tonika za obraz. Ker je komedogeno, ga je potrebno vedno najprej preizkusiti na manjšem delu kože, da ne bi prišlo do reakcij.
Na preveč mastni koži je potrebno paziti, da ne pride do zamašitve por. Uporabljamo ga lahko tudi v lasni kozmetiki, naredimo masko za lase. Vmešamo ga lahko v kremo za obraz. Glede na način pridelave in vrste oljk poznamo različno olivno olje glede na kakovost. Najbolj kakovostno je ekstra deviško, pridobljeno s hladnim stiskanjem, potem je še deviško olivno olje, mi se razlikuje po malo višji stopnji kislosti. Rafinirano olje se pridobiva na kemični način, posledica je, da je manj hranljivo in aromatično.