Akutno in kronično vnetje maternice je zelo neprijetno, zato ga je potrebno nemudoma zdraviti

Ženska rodila so izpostavljena številnim bakterijskim okužbam in vnetje maternice je le eno izmed njih. Poti, po katerih lahko bakterije pridejo do maternice, je veliko, zato je tudi možnost okužbe toliko večja. Kakršnokoli takšno vnetje pa je potrebo jemati resno, saj se s tem izognete morebitnim zapletom.

Vnetju maternice so bolj izpostavljene mlajše ženske, ki imajo spolne odnose. Verjetnost vnetja pa se še poveča z menjanjem spolnih partnerjev, ki med spolnim odnosom ne uporabljajo kondomov. Pogost vzrok za vnetje maternice pa je lahko tudi maternični vložek ali pa kirurški posegi na maternici, splav ali porod.

 

Ko prepoznate simptome vnetja maternice, obiščite svojega ginekologa

Dejstvo je, da morate biti na kakršen koli neobičajen izcedek ali krvavitev iz nožnice, vedno pozorni. To je lahko prvi znak za vnetje maternice, ki pa ni edini. Pojavijo se lahko tudi bolečine v predelu trebuha in v najhujšem primeru tudi slabost ali povišana temperatura.

Vsekakor je priporočljiv obisk ginekologa še predno se vnetje maternice razvije v hujšo obliko. Ginekolog vas bo napotil na odvzem krvi, naredil ginekološki pregled, opravil ultrazvok in naredil test za spolno prenosljive bolezni. Ker so znak vnetja maternice zelo različni, je natančna postavitev diagnoze težka.

Zdravljenje in preprečevanje vnetja maternice

Običajno se pri vnetju maternice ne pričakuje večjih zapletov, še posebej, če se ga pravočasno diagnosticira. Podobno kot vsa vnetja, se tudi vnetje maternice zdravi z antibiotiki. Kadar to ne pomagajo, sledi bolnišnično zdravljenje in v skrajnem primeru operacija in odstranitev prizadetega dela.

Vnetju maternice se ne morete popolnoma izogniti, lahko pa bistveno zmanjšate verjetnost obolenja. To lahko storite z zvestobo partnerjev, s čimer se zmanjša verjetnost spolno prenosljivih bolezni. V primeru pogoste menjave spolnih partnerjev, uporabljajte kondome, prav tako pa ne pozabite tudi na redne ginekološke preglede.

Dodaj odgovor