Kaj je tako posebnega za Grško olivno olje, sem se vprašala, ko sem po televiziji, v teh kuharskih oddajah zasledila zopet, da so med kuhanjem uporabili Grško olivno olje za pečenje mesa in zelenjave. In potem sem se po internetu pozanimala za to Grško olivno olje in spoznala, da ima kar nekaj dobrih kvalitet. Ne le, da je Grško olivno olje pogojeno z več tisočletno tradicijo pridobivanja in stiskanja tega iz plodov drevesa oljke, ki je v predvsem v grški mitologiji, označena za sveto drevo. Temveč je Grško olivno olje cenjeno za eno najbolj kakovostnih olivnih olj v Sredozemlju in navzven.
Ljudsko izročilo pravi, da se drevesa oljk navezujejo na boginjo modrosti Ateno, rimsko Minervo, in njeno daritvijo tega posebnega drevesa Grkom. Prebivalstvo stare Grčije je bili nad daritvijo tako navdušene, da je oljka za njih postala sveto drevo in zato je posledično Grško olivno olje tudi sveto. Vsakršna oskrunitev svetega drevesa pa je v stari Grčiji, poleg umora, veljala za najhujši zločin. Oljka je bila tako cenjena, da so z njo obdarovali zmagovalce Olimpijskih iger, ter z njo upodabljali njihove bogove in heroje. Še danes se ohranja tradicija v rimskokatoliški veri, o uporabi tega svetega olja iz oljk za verske obrede. Škofje, kardinali in duhovniki ter ostali služabniki Cerkve uporabljajo torej Grško olivno olje za dajanje zadnjih zakramentov – maziljenje minulih in obolelih, ter pri krstu in pri posvetitvah duhovnikov.
Stiskanje plodov oljke je specifičen postopek pridelave oljčnega olja in to še posebej velja za Grško olivno olje, ki ima tradicijo pridelave že iz časa antike. Hladno stiskanje s pomočjo mehanizmi omogoči olju ohranitev vseh biološko aktivnih snovi, ki pozitivno vplivajo na naš organizem. Zaradi teh učinkovitosti se Grško oljčno olje pogosto uporablja v kulinariki. Grško oljčno olje je označeno kot višje kakovostni razred olivnega olja, saj se pridobiva neposredno od oljk z mehanskimi postopki oz. hladnim stiskanjem.